Geslachtsbepaling

Het verschil tussen een ram (mannetje) en een voedster (vrouwtje) is zeker bij jonge dieren en als je er weinig ervaring mee hebt, lastig om te zien. Het komt nog zeer regelmatig voor dat een konijn wordt gekocht in een dierenwinkel en verkocht wordt als ram en het dan toch later een voedster blijkt te zijn of andersom.

Voor geslachtsbepaling is het, het makkelijkste om het konijn op zijn rug op schoot te leggen met z’n achterpoten van je af. Wanneer je voorzichtig 1 cm boven het geslachtsdeel druk, komt het geslacht iets naar buiten. Bij een voedster ontstaat er dan een gleufje, in de vorm van een U, bij een rammetje zie je een rondje. Bij volgroeide rammen zijn vaak ook de ballen zichtbaar, echter is het niet altijd zo, dat wanneer er geen ballen zichtbaar zijn het konijn automatisch een voedster is. Een ram beschikt namelijk over de mogelijkheid om zijn ballen in te trekken, zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

Als je na bovenstaande geslachtsbepaling toch nog twijfelt over het geslacht zou je eens kunnen kijken naar de afstand tussen het geslachtsdeel en de anus. Het geslachtsdeel van de voedster zit namelijk dicht tegen de anus aan, terwijl het geslachtsdeel van de ram verder bij de anus vandaan ligt.

Hieronder staan een tweetal zelfgemaakte foto’s, de eerste is van een voedster en de tweede is van een ram, dit om het verschil te laten zien. Daarnaast staat daaronder nog een tekening welke ook het verschil uitbeeldt.

Onderstaande tekening laat een voorbeeld zien van het verschil tussen een ram en een voedster. Daarnaast heb ik zelf foto’s gemaakt van jonge konijntjes van 7 weken oud om het verschil te laten zien. 

Jonge voedster, 7 weken oud

Jonge ram, 7 weken oud